viernes, 27 de octubre de 2017


Activitats Xarxes 3: La fibra òptica.


1. Quins són els avantatges de la fibra òptica?

Les principals avantatges d’aquest conductor són el seu poc gruix i la gran efectivitat que mostre en la transmissió de dades. No pateix alteracions electromagnètiques (contràriament al que els hi passa a els cables convencionals de cobre) i poden afegir-se a un cable contenidor moltíssimes fibres òptiques sense perdre qualitat en la transmissió encara que la connexió estigui separada per desenes de kilòmetres.

2. Quin mitjà utilitzen aquests cables per transmetre la informació?

El mitjà per transmetre les dades és la llum, el que permet una major velocitat en la transmissió a llarga distància. La llum viatja per el nucli.

3. Explica la composició del cable de fibra òptica.

Hi ha diferents grossors, des de el equivalent a un cabell humà fins unes 10 vegades més prim. Cada fibra òptica té una fina coberta externa de plàstic que la protegeix de la humitat i de possibles danys. També té un revestiment de vidre que rodeja al nucli del cable òptic. El nucli està format per el vidre més pur i per aquest viatja la llum. El revestiment impedeix la seva propagació al exterior del cable dirigint-la sense distorsions inclús en corbes.

4. Assenyala els diferents tipus de fibra òptica. Quines són les principals característiques?

Hi han dos tipus de fibres òptiques:
  • Les «monomodo» : transmeten una senyal lumínica.
  • Les «multimodo»: poden transmetre varies senyals en diferents freqüències i no perden ni qualitat ni quantitat. El seu nucli es més ample i el cable complet te un major grossor que el «monomodo».

5. Esbrina les principals aplicacions de la fibra òptica i posa alguns exemples reals.

  • En medicina, va possibilitar la invenció del endoscopi, que permet il·luminar , en cirurgies, zones petites en el interior del cos humà.
  • En la indústria i la mecànica va oferir les mateixes possibilitats de il·luminació que en la medicina: va facilitar la arribada a llocs difícils com turbines o artefactes amb zones fosques.
  • En les telecomunicacions va augmentar les velocitats i qualitat de trucades telefòniques, Internet i altres formes de connexió. Uneix continents amb cables transoceànics.
  • Apareixen fibres òptiques en diferents objectes de decoració , com arbres de nadal.
  • En algunes edificacions se dissenyen originals i alternatives de il·luminació el que permet un baix consum d’energia.
  • Els cables de fibra òptica també se utilitzen com sensors en la mediació de la temperatura, pressió, tensions i també en sismes.